[CAT] The Banshees of Inisherin

The Banshees of Inisherin

"The Banshees of Inisherin" (2022) és una pel·lícula escrita i dirigida per Martin McDonagh que tracta sobre el sobtat final d'una gran amistat entre dos homes habitants d'una petita illa a la costa d'Irlanda. La trama  comença a partir del dia en què el personatge de Brendan Gleeson decideix deixar de ser amic del personatge de Colin Farrel sense cap motiu aparent, i intenta allunyar-se d'ell el màxim possible. A partir d'aquí s'inicia una trama que barreja comèdia, drama, tragèdia i, naturalment, amistat i desamistat.

La cinquena pel·lícula de Martin McDonagh es presenta com una de les millors pel·lícules de 2022 i aterra després que l'escriptor i dramaturg emmarqués el seu nom als Oscars, Baftas i Golden Globes amb "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", una producció més seriosa que narra la batalla entre la dona i el món rural actual. Amb aquesta nova entrega, l'escenari del film continua essent la ruralitat, i els personatges de la dona s'estableixen, al contrari dels homes, com les poques persones sensates i racionals que vaguen per l'illa. El guió de McDonagh està constituït per una immensitat de capes i una profunditat que recorda a les obres d'Oscar Wilde, Samuel Beckett o altres produccions irlandeses amb escenaris similars com "Father Ted". 

La capacitat de passar d'una conversa ràpida i graciosa a una serenitat dramàtica que rodeja la disputa entre dos antics millors amics pocs cops s'ha vist millor realitzada que aquí. Alhora, la pel·lícula aconsegueix tractar tòpics i fer reflexions sobre conceptes com la necessitat de fer-se famós pels èxits d'un mateix en comptes de caure en l'oblit etern de la mort o els estereotips clàssics de la pagesia i la ruralitat irlandesa.

Un altre encert de la pel·lícula, i que no es queda lluny de l'excel·lència, és la cinematografia hipnotitzantment bona de Ben Davis, que retrata una imatge mística i preciosa de la petita illa d'Inisheer. No només això, la banda sonora sembla baixada del cel i acompanya les escenes com si fos poesia. 


La magnificència de les actuacions tan sols no es limita a la de Colin Farrel (recent guardonat amb el Golden Globe); Kerry Condon, Barry Keoghan o Sheila Fitton, entre altres, tots presenten papers mereixedors de múltiples aplaudiments i aporten una profunditat dins els personatges que va molt més enllà de la dels dos protagonistes.

Definitivament, "The Banshees of Inisherin" s'afegeix a la llista de clàssics còmics i reviu la tragicomèdia des d'una perspectiva nova i fresca. Martin McDonagh completa sens dubte la seva obra magna i s'estableix com un dels escriptors més prominents d'aquest segle. 10/10.


Comments

Popular posts from this blog

[CAT] L'art de la guerra

[ENG] On the British Museum and the internal conflict of one's visit

[CAT] Sobre la mort de l'independentisme